5 tips om efficiënt te werken

  • door

Bijna niemand kan zich acht uur lang achter elkaar focussen. Dat is eigenlijk ook niet menselijk. Wel kan jij je dag zo efficiënt mogelijk inplannen zodat je zoveel mogelijk werk af krijgt. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om zo efficiënt mogelijk te werken. 

 

Vroege vogel

Als je een hoop werk te doen hebt sta dan gewoon eerder op en begin je werkdag een beetje vroeger. De meesten werken in de ochtend productiever dan in de middag. Dus door eerder op te staan kun jij je ochtend langer maken en je productiviteit vergroten. 

 

Werken met een tijdslimiet

Bedenk hoeveel tijd je nodig hebt om een bepaalde taak af te ronden. Door voor jezelf een tijd in te stellen kun je taken sneller afronden. Dus stel een tijd in en daag jezelf uit om de deadline te halen. 

 

Werkplek efficiënt inrichten 

Ook is het belangrijk om je werkplek zo efficiënt mogelijk te hebben ingericht. Zorg voor een goede stoel waar je lekker en comfortabel op zit zodat je die 8 uur vol kunt houden. Daarnaast is het belangrijk dat je alle spullen die je nodig hebt binnen handbereik zijn zodat je niet continue hoeft op te staan. Daarnaast is het belangrijk dat je werkt op een desktop zakelijk in plaats van een computer die beter is voor thuisgebruik. Een zakelijke desktop vraagt om andere vereisten zoals meer geheugen, mogelijkheid om te kunnen werken op afstand etc. 

 

Maak een planning

Heb je veel werk te doen deze maand? Zorg er dan voor dat je een overzichtelijke planning voor jezelf hebt gemaakt. Zo weet je precies waar je aan toe bent en of je nog eventueel andere taken kunt nemen. Ook hoef je zo niet in de stress te schieten want als jij je gewoon aan je planning houdt dan is er niets aan de hand. Wel is het dan belangrijk dat je een realistische planning maakt. Bedenk hoeveel tijd je kwijt bent aan een bepaalde taak en bouw zo je planning op. 

 

Pauzes 

Om efficiënt te kunnen blijven werken is het belangrijk om tussendoor een pauze in te lassen. Uit onderzoek is gebleken dat wij mensen ons eigenlijk maar voor een uur lang achter elkaar goed kunnen concentreren. Daarna hebben we een pauze nodig van 10 tot 15 minuten om ons vervolgens weer een uur lang te kunnen concentreren. Dit voelt natuurlijk wel een beetje onnatuurlijk om zoveel pauze te nemen terwijl we eigenlijk alleen tussen de middag maar een uur pauze krijgen. Maar ik zou zeggen probeer het eens uit!