Alle voordelen van eikenhout

  • door

Het is nou eenmaal een feit dat er heel wat houtsoorten bestaan op de wereld. Sommige mensen zullen vast denken dat hout, gewoon simpelweg hout is. Toch is dit niet zo. Zo hebben verschillende soorten hout ook verschillende eigenschappen en heeft de manier van bewerking ook een grote impact op het hout. Eikenhout is een bekende houtsoort en kent vele voordelen. Daarom ga ik je in dit artikel alles vertellen over de functies en voordelen van eikenhout.

Het hout is bestand tegen zware omstandigheden

Niks is zo zonde als een wegrottende meubel in jouw tuin. Of dit nou gaat om een houten bankstel, tuinhuis of terrasoverkapping. Wanneer je hier hout voor gebruikt met een lage weerstand, zullen de meubels niet langer dan een jaar meegaan in de buitenlucht. Eikenhout is hout dat bestendig is tegen zware omstandigheden. Het hout heeft een levensduur van 15 tot 25 jaar in de buitenlucht. Zo geniet jij extra lang van jouw mooie tuinmeubels.

Het hout straalt warmte en karakter uit

Eikenhout heeft die echte houtuitstraling. Door eikenhout te verwerken en met enige regelmaat terug te laten komen in jouw tuin, straalt de tuin een bepaalde charme uit. Dit is de charme van warmte en een huiselijk gevoel. Natuurlijk moet dit wel je smaak zijn, maar er zijn maar weinig mensen die dit niet mooi vinden.

Het hout is goed bewerkbaar

Wanneer je eikenhout opschuurt creëer je een effect waarbij de tekening van het hout sterk naar voren komt. Geef het hout vervolgens een finishing touch door het hout af te werken met was, beits, olie of lak. Deze transparante afwerking geeft het hout glans. 

Eikenhout is sterk hout

Eiken hout staat bekend om zijn compactheid. Dit maakt het hout ook meteen sterk. Hierdoor kan het hout gebruikt worden als steunpalen bij jouw tuinprojecten. Wanneer je tegen een eikenhouten paal aantrapt ben jij waarschijnlijk zelf het slachtoffer en niet de eikenhouten paal.

Verschillende soorten eikenhout

Wel bestaan er verschillende soorten eikenhout. Alle soorten hebben de bovengenoemde voordelen en kenmerken. Het verschil zit hem voornamelijk in de kleur van het hout. De verschillende soorten eikenhout zijn: Europees (klassiek) eiken, Amerikaans wit eiken, Amerikaans rood eiken en Japans eiken.  

Populaire tuinmeubels van eikenhout

Nu je weet welke soorten eikenhout er zijn en wat voor kenmerken eikenhout heeft, moet je nog 1 ding weten. Voor wat voor tuinmeubels wordt eikenhout nou eigenlijk gebruikt. Eikenhout is populair voor tuinhuizen, pergola’s, carports en terrasoverkappingen.