De machinebouw in Nederland

  • door

Er zijn weinig mensen die goed bekend zijn met de machinebouw in Nederland. Toch heeft die sector een aandeel van rond 1,5 procent in het totale bruto binnenlands product (BBP).

Wat is de machinebouw

De machinebouw richt zich op de productie en het onderhoud van onder meer gereedschapswerktuigen, industriële machines, huishoudelijke apparatuur en installaties. Apparatenbouw is niet hetzelfde. Die heeft vooral te maken met de procesindustrie.

Consumentenproducten

Bij keukenapparatuur, koelkasten, wasmachines en dergelijke praten we ook van machinebouw, en dus niet alleen bij de stukproductie voor industrieel gebruik.

De branche

De Nederlandse machinebouw blinkt uit in specialistische machinebouw, waarbij de exportpositie vaak sterk is. Zo neemt ASML in de bouw van machines voor de chipproductie wereldwijd een vooraanstaande positie in.

Economisch belang

De afgelopen jaren was de machinebouw in Nederland de snelst groeiende sector binnen de industrie. In 2019 groeide de branche nog met 10 procent. Het aantal machinebouwers ligt rond de 3.000.

Enige spelers

Naast ASML zijn Lely en Philips Medical enkele van de bekende Nederlandse machinebouwers, maar zijn onderling zeer verschillend.

Lely als voorbeeld

Lely maakt machines voor de agrarische sector. Die sector is in Nederland van behoorlijke omvang. Daarmee heeft Lely al een belangrijke thuismarkt. Echter, ASML toont aan dat het laatste niet noodzakelijk is. De machines van ASML zijn zeer geavanceerd en daardoor is het aantal concurrenten beperkt.

Soorten machines

Lely maakt met name melkmachines, en machines voor het automatisch voederen en het welzijn van koeien. Naast de productie heeft Lely een serviceafdeling en vestigingen door heel Nederland, en ook daarbuiten. Dat geeft vertrouwen aan klanten, want tijd is geld.

Melkmachines

Om het hoofd boven water te kunnen houden, heeft in de veeteelt een flinke schaalvergroting plaatsgevonden. Vanwege de grote hoeveelheid koeien is een goedwerkende melkmachine onontbeerlijk en dat is gunstig voor Lely.