Festival, de parkeerplekken zijn daar

  • door

Een festival is een enorm complexe organisatie met ontzettend veel bewegende onderdelen. Een van die aspecten die vaak vergeten word is de aankomst. Nee, niet de mooie boog bij de ingang, de draaiende componenten er van.

Transport

Met kuddes tegelijkertijd komen ze op de locatie af. Pendelbussen, auto’s en normale bussen deponeren hun gasten. Waar je mooi de baan kan afstippelen voor de vaste locaties van de bussen is de auto een stuk lastiger. Een verkeersregelaar moet goed luisteren naar de hoofdkamer over waar er nog parkeerplekken zijn en hoeveel capaciteit zijn plek of vleugel heeft. Tegelijkertijd moet hij zijn eigen vleugel ook in de gaten houden om terug te kunnen communiceren hoeveel mensen hij nog kwijt kan. Meerdere lagen van communicatie van meerdere lagen verkeersregelaars stromen het hoofdkwartier binnen die deze verbale informatie snel centraal moeten krijgen. Echt handwerk bijna, gelijkende op een luchtverkeerstoren. Het is niet dat bussen perse makkelijker zijn, de grote groep mensen die in een keer ergens komt te staan is een moeilijk te managen object. Men beweegt vna links naar rechts, neigt van het pad af te gaan of er juist te blijven staan. Als een school vissen proberen vriendengroepen elkaar te vinden en als een groep te lopen met hun eigen wandeltempo. Bovendien is de vorm van zo een groep al snel druppelvormig, wat lastig is als men door de individuele poortjes moet. De druppel werkt al snel drukkend op de poortjes en kan veel vertraging opleveren. Daarom worden er al vaak vormen gemaakt waardoor de druppel al van te voren gestroomlijnd is tegen de tijd dat ze bij de echte poortjes aankomen.

Massa bij de poorten

Bij de poorten is het dus zaak om de druppel goed te verwerken. Hier is het zaak om zo veel mogelijk werk van te voren gedaan te krijgen. Zet tafels neer zodat mensen hun kaartjes kunnen pakken zodat ze dat niet in de rij hoeven te doen. Anders heb je mensen die op het moment zelf door al hun jaszakken gaan voelen om hun kaartje te vinden. Daarnaast helpen instructies met hoe je je kaartje moet houden om snel gescand te worden. Met twee man doe je gemakkelijk de bandjes om terwijl de ander scant. Zo zorg je ervoor dat mensen snel op het festival terrein zijn. Zorg ook dat er genoeg stations zijn om muntjes te kopen, en geef ze afstand van de ingang.