In balans tijdens je studie

  • door

Je studententijd. Voor vele mensen is het de mooiste tijd van hun leven. Maar het is, ondanks dat het beeld dat sommige mensen ten onrechte hebben, heus niet alleen maar feesten en uitslapen. Zeker wanneer je niet meer in je eerste of tweede jaar zit en wanneer je je scriptie moet schrijven, is vaak het tegenovergestelde het geval. Je hebt ontelbare deadlines en er is altijd wel iets dat je moet doen of lezen. Hierdoor kun je soms door de bomen het bos niet meer zien. Alles om je heen laten vallen en je alleen nog maar op je studie richten maakt je niet gelukkiger, en ook zeker niet per se productiever! Maar hoe kun je er nou ervoor zorgen dat je de balans tussen studie en andere aspecten van het leven behoudt? Hier vind je een aantal tips die je wellicht kunnen helpen.

Maak een planning

Een duidelijke planning kan heel veel verschil maken. Wanneer je geen planning hebt, kun je de hele dag aan je studie zitten, maar ben je niet per se productief. Het is namelijk heel belangrijk af en toe andere dingen te doen! Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan je studie zitten kan je eens in de zoveel tijd doen, maar als het een gewoonte wordt, zul je zien dat je amper wat op papier krijgt.  Probeer het weekend vrij te houden, en zorg ervoor dat je wanneer je overdag aan je studie zit, je ’s avonds gaat eten met vrienden of sporten bijvoorbeeld. Hou ook het gezegde ‘Men lijdt het meest van het lijden dat men vreest’ in gedachte. Je kunt wel hele dagen zitten peinzen over een paper of een scriptie, maar uiteindelijk moet je gewoon beginnen. Schrappen is makkelijker dan schrijven. Op het gebied van spellingfouten en dergelijke bij je scriptie kun je ook veel tijd besparen. Hoe? Je kunt je scriptie laten nakijken. Dan hoef je het zelf niet nog tot in detail helemaal na te lopen, en het zou behoorlijk zonde zijn als je cijfer omlaag gaat door spellingfouten of onjuiste constructies.

Contact met anderen

Hoe verleidelijk het ook kan zijn om jezelf op te sluiten in een donker hol tijdens het schrijven van je scriptie, het is echt belangrijk om mensen te blijven spreken. Je kunt jezelf helemaal gek maken wanneer je niemand ziet. Daarnaast is het ook nog eens goed voor het eindresultaat; door met anderen te praten over jouw ideeën, kun je deze verbeteren. Misschien is wat voor jou heel logisch lijkt voor een ander wel heel lastig te begrijpen. Wanneer je heel diep in een onderwerp zit, raak je daar al snel blind voor.