Vind een baan die bij je past!

  • door

Wij Nederlanders brengen heel wat tijd door op ons werk. En of je nou werkt als dokter, buschauffeur of als chef in een restaurant, het is belangrijk dat jij je werk met plezier doet! Want als jij met plezier naar je werk gaat zul je merken dat jij lekkerder in je vel zit, en dat je tevredener bent en je gelukkiger voelt. En dat willen we allemaal wel. Maar past jouw baan wel echt bij je? In deze blog bespreken we een paar “type werknemers” en welke banen bij hen zouden passen. In welk profiel herken jij je?

De praktische aanpakker

Ben jij iemand die altijd snel de handen uit de mouwen steekt? Iemand die niet van treuzelen houdt, maar juist snel over gaat tot actie? Die beslissingen durft te nemen en graag resultaat ziet van zijn/haar werk? Dan ben jij een praktische aanpakker! Jij krijgt dingen voor elkaar. Jouw talenten zullen goed van pas komen bij een groot aantal banen: zolang het maar hands-on is en jij de ruimte krijgt om zelf te handelen. Kijk eens naar vacatures bouw, of naar vacatures als reisleider, manager van een afdeling of in de logistiek.  

Het organisatorische wonder

Ben jij iemand die stressbestendig is? Die overzicht heeft en het hoofd koel houdt, ook als anderen in paniek niet meer weten wat te doen? Ben jij iemand die logisch kan redeneren en hoofd en bijzaken goed kan onderscheiden? Dan ben jij een organisatorisch wonder! Mensen die deze talenten bezitten zijn erg gewild voor vacatures als teamleider, administratieve functies, in de horeca of als (ondersteuner van het) bestuur van een organisatie.

De sociale vlinder

Hou jij van sociaal contact? Heb jij aandacht voor anderen en sta je altijd open voor een praatje? Kan jij je goed inleven in anderen en vang je signalen snel op? Dan ben jij een sociale vlinder! Deze mensen zijn het beste op hun plek in een functie met veel menselijk contact. Waar de ruimte is om het gesprek aan te gaan. Wat dacht jij van een functie in het onderwijs, in een ziekenhuis of een bejaardentehuis, of als begeleider van evenementen? Zolang jij je sociale kanten kwijt zijn er veel banen die bij je passen.

Ga bij jezelf na wat je sterke kanten zijn en maak hier een overzicht van. Je kunt dit vaak zelf bedenken, maar het is ook heel waardevol en leerzaam om dit aan mensen om je heen te vragen. Denk bijvoorbeeld aan collega’s of familieleden. Kijk vervolgens of jij je sterke kanten en voorkeuren wel kwijt kan in je werk. Zo niet, dan is het tijd om op zoek te gaan naar een andere baan.