Wanneer heb je een digitale tachograaf nodig in je voertuigen

Als je een wagenpark hebt met commerciële voertuigen dan ben je wettelijk verplicht om een digitale tachograaf te hebben in ieder voertuig. Hiermee worden de rij- en rusttijden van je chauffeurs geregistreerd bij voertuigen die meer wegen dan 3,5 ton en bij het vervoer van personen. Een digitale tachograaf wordt om deze reden met name ingebouwd in bussen, pick-ups en vrachtwagens. Een digitale tachograaf is aangesloten op de versnellingsbak en de chauffeur kan er zijn digitale bestuurderskaart insteken op het moment dat hij vertrekt. Op deze manier wordt er verzekerd dat iedereen zicht netjes aan de gelden wet- en regelgeving houdt.

Wat moet je weten over een digitale tachograaf

Het is belangrijk om te beseffen dat je minstens eenmaal per 28 dagen de bestuurdersdata moet uitlezen en opslaan. De voertuigdata moet eenmaal per 56 dagen worden gedownload en opgeslagen. De vergaarde informatie kan gebruikt worden door de planning om te zorgen dat je als werkgever ook in de gaten houdt dat je werknemers geen fikse boete krijgen als ze de wetgeving overtreden. Aangezien het een economisch delict is liggen deze boetes heel erg hoog namelijk. Tevens kan je als werkgever zelf een boete krijgen op het moment dat je deze data niet uitleest en opslaat. Hier wordt op gecontroleerd. De enige voertuigen die zijn uitgesloten van deze Europese wetgeving zijn voertuigen die langzamer rijden dan 40 kilometer per uur, voertuigen die worden ingezet bij pechhulp en noodhulp, voertuigen die niet commercieel gebruikt worden onder de 7,5 ton en voertuigen die ouder zijn dan 25 jaar.

Je digitale tachograaf data integreren in je fleet management software

Tegenwoordig zijn er mogelijkheden om je digitale tachograaf data uit te lezen met je fleet management systeem. Op deze manier beschik je real time constant over alle benodigde informatie om je chauffeurs zo veilig mogelijk te laten rijden en te laten voldoen aan de wetgeving. Je kan tevens roekeloos rijgedrag in de gaten houden, de status van onderhoud van ieder voertuig en hun exacte locatie. Hiermee kan je de logistieke bedrijfsprocessen een stuk efficiënter en productiever maken. Tevens heb je inzicht in de verbruikte brandstof. Met al deze gegevens kan je een effectievere planning maken en ook betere rapportages afleveren. Doordat je data verzameld die exact klopt kan je betere lange termijn analyses maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *