Wat is MICR-toner?

  • door
MICR

Tegenwoordig is de vraag naar veiligheid online. Dit is zeker het geval als het financiële transacties betreft. Omdat we tegenwoordig met een druk op de knoppen spullen kunnen kopen is het belangrijk om dit in een veilige omgeving te kunnen doen. 

Tegenwoordig is de techniek zelfs zo ver gekomen dat je met je telefoon via gezichtsherkenning of door je vingerafdruk te gebruiken een online betaling kan doen. Wat we enkele tientallen jaren geleden nog voor onmogelijk hielden is vandaag de dag niet meer dan normaal.

Omdat er tegenwoordig zoveel mogelijk is zou je denken dat ook de mogelijkheden wat betreft de fysieke bankbeveiliging net zo hard gegroeid zouden zijn. Toch is dat niet het geval. Het is zelfs zo dat we nog steeds gebruik maken van een beveiligingssysteem uit 1958.

Dit systeem wordt ook wel MICR genoemd. Dit systeem wordt gebruikt voor iedere check die in de VS wordt uitgegeven. Omdat dit systeem al meer dan 50 jaar oud is kan het niet anders dan dat het een kwalitatief en efficiënt middel is waar we nog lang gebruik van zullen maken.

Waar staat MICR voor?

MICR is de afkorting van Magnetic Ink Character Toner. Deze techniek wordt gebruikt voor het verbeteren van zowel persoonlijke als zakelijke documenten. Het gaat hierbij dus om magnetische inkt.

De cheques die met deze inkt bedrukt zijn kunnen door scanners die zijn uitgerust met speciale MICR-leeskoppen heel duidelijk herkend worden. Dit zorgt ervoor dat deze cheques op een veilige, snelle en nauwkeurige manier verwerkt kunnen worden.

De geschiedenis van de MICR inkt

In het begin van de jaren 50 werden cheques handmatig door bankbedienden verwerkt.  Het nadeel hiervan was natuurlijk dat er een grote kans bestond dat er menselijke fouten werden gemaakt. Dit was dan ook de reden dat er hard werd gezocht naar een mechanische oplossing voor dit probleem.

Door de Bank van America werd er in 1955 een oplossing voor dit probleem bedacht. Na jaren van ontwikkelen en testen was MICR een veilige methode geworden. Hierdoor konden al de problemen die waren ontstaan door handmatige verwerking opgelost worden.

Hoe werkt magnetische inkt?

MICR

Het voordeel van magnetische inkt is dat deze makkelijk door computers kan worden gelezen. Je zou het kunnen vergelijken met een streepjescode. Alles wat met deze inkt bedrukt is bevat een verborgen magnetische code. Deze is door mensen niet te ontcijferen.

Magnetische inkt bevat een aantal ijzeroxide deeltjes. Deze worden tijdens het printen magnetisch geladen. De MICR-leest dit in vier afzonderlijke delen. Ieder afzonderlijk karakter houdt twee positieve en twee negatieve ladingen vast.

Deze ladingen werken als een soort van beveiligingspoorten. Hierdoor moet iedere cheque 160 controleposten passeren voordat deze verwerkt kan worden. Zodra er maar een kleine afwijking wordt geconstateerd tijdens deze controle zal er een alarm afgaan. 

Dit is genoeg reden om de betreffende cheque handmatig te controleren. Zo kan fraude, vervalsing of een door mensen gemaakte fout makkelijk worden opgespoord. Omdat deze techniek tot de dag van vandaag nog steeds veilig is zal deze nog jarenlang gebruikt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *